Anul acesta, am participat pentru a doua oară la ONGFest, în Parcul Herăstrău. În 2014, am fost unul dintre voluntarii evenimentului, însă acum am avut ocazia să cunosc fiecare organizație din punctul de vedere al unui curios vizitator și să iau parte la activitățile pregătite special pentru noi.

Mi-am început micuța aventură cu un tur al evenimentului, iar pe la jumătatea parcului am fost întâmpinată de către Diana, membru ASLS, care m-a întrebat: ”vrei să participi la un workshop de spaniolă sau de japoneză?”

Încântată, am ales japoneza. În spatele corturilor, pe iarba verde și cu soarele printre copaci, începeam o mini-aventură în lumea samurailor și a pasionaților de sumo. Workshopul a fost susținut de către Diana și colega sa, Anca – studente în anul I la Limbi Străine. Am primit câteva foi cu litere japoneze, iar în timp ce fetele îmi povesteau despre cele 3 alfabete (hiragana, katakana și kanji), am reînceput clasa întâi. La ce mă refer? Simplu, vreme de 15 minute, am învățat și am scris principalele litere și grupuri de litere din limba japoneză, epoca bastonașelor revenise. Un lucru interesant al limbii japoneze este faptul că verbul se pune la finalul propoziției, iar dacă vrei să afli întrebarea, trebuie să asculți până la final. După încercarea de a învăța japoneză, am primit o diplomă ce atestă cunoștințele mele de a număra până la 10 și de a spune ”mama” și ”tata” în limba japoneză.

Mi-am continuat plimbarea pe lângă corturi până când am primit un flyer prin care eram invitată la un Treasure Hunt în parc. Ador acest tip de activitate, să te plimbi să cauți indicii și să descoperi răspunsuri care te conduc din ce în ce mai aproape de final, incredibil! Am extras trei bilețele, roz, albastru și verde, și am plecat către primul indiciu. Am citit provocarea, ”Ce face organizația ca să salveze comunitatea?”, și mi-am dat seama că am de vizitat trei asociații, Salvați Copiii, Greenpeace și ActiveWatch. Am plecat către standul numărul 59, unde i-am găsit pe cei de la Greenpeace. Prietenoși și cu zâmbetul pe buze mi-au povestit despre activitățile lor și mi-au oferit răspunsul căutat, mobilizează comunitatea pentru a-și apăra dreptul la un mediu curat. Ce frumos!

Căutarea de informații m-a condus și către standurile 167 și 168, unde ActiveWatch mi-a povestit despre eforturile lor de a proteja dreptul la exprimare, iar Organizația Salvați Copiii m-a informat despre proiectele dedicate educației celor mici. Răspunsurile primite m-au trimis la ”Lagărele de lângă noi”, un loc impresionat realizat de Centrul de Resurse Juridice. De acolo mi-am continuat aventura către Tabăra Viața, unde am aflat despre încredere, curaj, perseverență și responsabilitate. Ultimul indiciu m-a trimis către Punctul de informare nr. 2, unde am transmis un gând pentru comunitate și mi-am ridicat premiul.

După un Treasure Hunt bogat din punct de vedere al informațiilor, am ajuns la ArtFusion, unde sunetele de darabuca și dansurile voluntarilor au atras vizitatori din toate părțile parcului. Am fost piesa unui puzzle, mi-am adus contribuția la cercul discriminării și am aflat despre proiectul ”Fii parte la diversitate!”, desfășurat în nouă orașe din România cu scopul de a promova drepturile omului și diversitatea în rândul tinerelor.

Plimbarea m-a condus la dezbaterea ”Cum și cui comunicăm drepturile femeilor?”, organizată de Coaliția pentru Egalitate de Gen, și la standul Fundația Crucea Albă, unde am învățat să acord primul ajutor.

Momentele mele preferate la ONGFest au fost la atelierul de Autoapărare, unde am învățat câteva mișcări ”mortale” în momente dificile, și la Greenpeace, unde mi-am desenat semnul supereroului preferat – Batman pe tricou.

Astea fiind spuse, arigatou gozaimasu!

De Alexandra Burdulea, voluntar ONGFest 2015