A doua zi de ONGFest ne-a adus pe lângă multe activități și vizitatori, reprize de ploaie, dar și de soare. Am stat de vorbă cu micii și marii curioși care ne-au vizitat duminică, în ultima zi de festival.

Am început în forță cu o mică ploaie, de care m-am adăpostit sub un copac, unde peste câteva minute mi s-a alăturat Carmen, o studentă în anul al II-lea la ASE – Facultatea de Marketing. Nu am aflat aceste detalii din prima, ci m-am prezentat frumos și i-am spus scopul meu nobil. Din fericire pentru mine, a zâmbit și mi-a spus de ce se află acolo. ”Sunt de doi ani în București, și cu toate că ies și mi-am făcut mulți prieteni nu m-am implicat niciodată într-un ONG. Am aflat de acest eveniment de la colegii mei, m-am uitat pe Facebook și am zis să vin astăzi. Nu am fost prea inspirată în ceea ce privește vremea.” (râde)

Fiindcă ploaia nu dădea semne să se oprească în curând, am pus o a doua întrebare: ”Și ai găsit ce căutai?”, răspunsul a venit fulger ”da!”. Am început să râd când i-am văzut entuziasmul, mi-a povestit că a descoperit asociația Voluntar în spital și că au impresionat-o poveștile voluntarilor de la cort. Mi-a arătat pliantul pe care l-a luat, i-am urat ”baftă!” și am plecat către doi domni cu umbrelă.

Erau în fața cortului Asociației Urania, păreau fascinați de ce le povestea gazda. M-am ”lipit” de cort și am așteptat până au terminat de vorbit. I-am întrebat de ce au venit la ONGFest și mi-au răspuns senini: ”Eram în trecere, am văzut agitația și am căzut de acord să ne plimbăm printre corturile astea. Ne-a atras atenția afișul cu planetele, iar domnul de aici ne-a povestit despre activitatea sa, foarte interesant!”, a mărturisit doamna Mohora.

Ploaia a început din nou – în fața mea, două fete îmbrăcate cu pelerine și umbrele haioase se plimbau pe role. Participanții de la Maratonul Regal aleargă prin fața mea, un alt băiat înfuntă ploaia pe două roți. După câteva minute bune, ploaia se oprește, din nou.

Pornesc într-o plimbare pe ”holurile” parcului, iar la cortul Cultour o întâlnesc pe Ioana, 27 de ani, lucrează într-o agenție de publicitate și a venit să își viziteze sora, voluntar la unul dintre corturi. ”Mi se pare o idee foarte bună, studenții au nevoie de experiență, iar voluntariatul este cea mai bună modalitate de a învăța. Unde mai pui și că îți faci prieteni și înveți într-un mod distractiv? Așa că felicitări pentru inițiativă, sper că ați inspirat mulți studenți”, mi-a povestit domnișoara.

”Lagărele de lângă noi” mi-au atras atenția și în cea de-a doua zi, m-am dus să revăd imaginile incredibile și să ascult încă o dată povestea spusă de Centrul de Resurse Juridice. Am intrat în lagăr și în timp ce mă uitam la fotografii, am ascultat discuția a doi tineri, care se uitau la imagini din afara lagărului.

”Cât de dure sunt aceste imagini!”, au spus cei doi vizitatori.

Ploaia de-a doua zi nu a alungat vizitatorii ONGFest, din contră, am întâlnit și am vorbit cu mulți oameni, oameni diferiți, încântați de idee, indiferent dacă au venit pentru festival sau erau în trecere.

Ne vedem cu același entuziasm și anul viitor. Între timp, nu uitați să comunitați!

De Alexandra Burdulea, voluntar ONGFest