Societatea civilă este în permanentă căutare de soluții inovatoare pentru ca cetățenii să fie din ce în ce mai mulțumiți de comunitățile lor. De multe ori, aceste soluții sunt la îndemâna ONGurilor care le propun. De și mai multe ori, aceste soluții ar putea fi cu ușurință facilitate sau chiar implementate de către autoritățile publice. Cu toate acestea, calitatea colaborării ONGurilor cu autoritățile variază foarte mult, de la an la an, de la nord la sud, de la sat la capitală.

Campania electorală aflată în derulare, în care viitorii aleși locali promit tot ce au mai bun pentru comunitate, este un moment foarte prilenic pentru a ne întreba în ce măsură viziunile aleșilor locali includ și preocupările societății civile. Iar la ONGFest veți regăsi multe evenimente care contribuie la această temă de discuție.

  • Sâmbătă, de la ora 12.00, Rețeaua Civică București vă povestește planurile sale pentru Forumul de Candidați la Primăria Capitalei pe care îl organizează pe 28 mai. În plus, cu sprijinul factual.ro, tot atunci veți putea afla cum să verificați cu rigoare declarațiile candidaților la alegerile locale.
  • Sâmbătă, Fundația Pact și grupurile de inițiativă din comunitățile rurale discută despre așteptările acestora din urmă în raport cu administrația locală, pentru o rezolvare mai spornică a problemelor cetățenilor.
  • Duminică, de la ora 12, ActiveWatch și Asociația pentru Tranziție Urbană revizuiesc promisiunile făcute de candidații la primariile bucurestene din 2008 și 2012 de a respecta Pactul pentru București, “platforma electorală” a societății civile.
  • Din direcția autorităților, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, sâmbătă, de la ora 17.00, discută abordări inovative pentru a crește accesul cetățenilor la informații publice și despre noile norme de aplicare a Legii 544/2001.

În programul de dezbateri disponibil AICI veți regăsi și alte discuții foarte relevante pentru temele de campanie electorală. Centrul de Studii în Idei Politice abordează în două evenimente distincte nevoia de reconstrucție a Bucureștiului, dar și islamofobia. ARCA- Forumul Român pentru Refugiați și Migranți dezbate cu cetățenii preblema refugiaților: sunt ei un pericol sau mai degrabă o oportunitate? Vă așteptăm alături de ei la ONGFest!