Despre ONGFest

Concept | Obiective | Context

Concept

Festivalul Naţional al organizaţiilor neguvernamentale din România, ONGFest, este cel mai de anvergură eveniment al sectorului neguvernamental din România, un promotor al participarii publice, al comportamentului filantropic şi voluntar, dar şi o oportunitate de a aduce ONG-urile în atenţia cetăţenilor şi a publicului larg.

Organizat anual, ONGFest îşi propune să contribuie la sporirea numărului de cetăţeni implicaţi activ în comunitate, la dezvoltarea spiritului asociativ şi la creşterea implicării asociaţiilor şi fundaţiilor din România în societate.

Obiectivele ONGFest

  • Să stabilească unui model de interacţiune directă între ONG-uri şi cetăţeni, care să devină o tradiţie a societăţii civile;
  • Să promoveze ONG-urilor mici şi medii, mai puţin vizibile, dar care au o contribuţie majoră în comunitate;
  • Să stimuleze dezbaterile publice între ONG-uri, instituţii publice, companii, mass-media şi cetăţeni, reunind actorii societăţii civile.

Contextul evenimentului

Societatea românească nu înţelege pe deplin sectorul nonprofit. Potrivit Indexului USAID de Sustenabilitate al ONG-urilor Ediţia 2007, doar câteva organizaţii sunt vizibile şi acestea sunt active în domenii precum politica, justiţie sau mediu. Pe de altă parte, sunt multe ONG-uri active în comunităţi restrânse, la nivel local, care dezvolta şi implementeaza proiecte de succes, oferind servicii tinerilor, persoanelor cu dizabilităţi, etc. Aceste organizaţii au nevoie de mai mult sprijin din partea autorităţilor pentru atragerea de fonduri şi pentru a-şi îmbunătăţii serviciile.

Publicul nu este familiar cu activităţile desfăşurate de ONG-uri şi de aceea, majoritatea cetăţenilor nu este implicată în activităţi de voluntariat şi nu distribuie 2% din impozitul lor către organizaţii.

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC).Fundaţia pentru Dezvoltarea Societătii Civile (FDSC) susţine dezvoltarea organizaţiilor din România şi a entităţilor care contribuie la dezvoltarea coeziunii şi a solidarităţii în societate.

Un prim pas făcut de către FDSC în acesta direcţie este susţinerea promovării acestui sector, motiv pentru care vă adresăm invitaţia de a participa la ONGFest -Festivalul Organizaţiilor Neguvernamentale.