PROGRAM DESCHIDERE ONGFest | Vineri, 8 mai

Descarcă aici.

Mulțumim Bibliotecii Naționale a României pentru găzduirea seriei de evenimente din cadrul ONGFest pesigla bibliotecii nationale (2)ntru ziua de 8 mai 2015.

Locație: Biblioteca Națională a României, Bulevardul Unirii 22, București

09:30 – 10:00

Înregistrare | Welcome coffee

10:00 – 11:40

Sesiune de deschidere: Model communities in Europe | Comunități model din Europa (sesiune în limba engleză)

Unul dintre elementele pe care se bazează modelul de guvernanță europeană este principiul subsidiarității, conform căruia deciziile trebuie luate cât de aproape posibil de cetățean. Comunitățile sunt cel mai bun loc în care acest principiu funcționează. Organizațiile societății civile sunt parte a comunității, sprijinind cooperarea și auto-organizarea, inclusiv prin crearea unora noi în jurul unor interese sau valori comune. Prin sesiunea de deschidere a ONGFest 2015 ne propunem să aducem în prim planul publicului românesc rolul și importanța comunităților în România și în Europa, atât din perspectiva reprezentanților societății civile cât și a mediului de afaceri.

Unul dintre cel mai bune moduri de a evalua succesul unei organizații a societății civile este analiza gradului în care aceasta reușește să aducă o contribuție pozitivă comunităților în care își desfășoară activitatea. În cadrul sesiunii vor fi prezentate exemple de succes de intervenții ale organizațiilor neguvernamentale pentru susținerea și crearea de comunități în România și în alte țări europene.

Cuvânt de deschidere:
Ionuț Sibian, Director executiv, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România)

Invitați:
Gunnar M. Ekelove-Slydal, Secretar General Adjunct, Norwegian Helsinki Committee (Norvegia)
Sorin Axinte, Managing Partner, GLUE | Membru în Consiliul Director al Romanian Business Leaders (România)
Iustina Neagu, Organizator comunitar, Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) (România)
Cristian Gherghiceanu, Director executiv al Fundației ADEPT (România)
William Evans, Senior Advisor, Norwegian Association for Adult Learning (Norvegia)
Bistra Ivanova, Vicepresident, Multi Kulti Collective, TimeHeroes & ProInfo coordinator (Bulgaria)
Ioana Traistă, Manager comunicare și fundraising, Fundația PACT (România)

11:40 – 12:00

Pauză

12:00 – 14:00

Ateliere practice pentru ONG-urile românești (ateliere în paralel)

1. CUM SĂ INIȚIEZI ȘI SĂ CONSTRUIEȘTI RELAȚII DE SUCCES CU DONATORII

Atelier susţinut de Banca Comercială Română (BCR)|Bursa Binelui

Cu participarea Teach for Romania

Logo-urile atelierul 1Donațiile de mare valoare înregistrează, în toată lumea, un nivel record, prin urmare crearea și menținerea unei relații semnificative și productive cu donatorii reprezintă un pas mai crucial ca oricând niciodată în asigurarea fondurilor pentru organizațiile neguvernamentale.
Atelierul va permite participanților să învețe mai multe despre donatorii corporatiști și despre cele mai de succes metode de a aborda și de a menține mediul de afaceri aproape de organizații. Vor fi prezentate idei despre unele dintre cele mai importante criterii pe care donatorii le au în vedere atunci când decid alocarea finanțărilor pentru organizații neguvernamentale. Nicoleta Deliu, Șef Departament Comunicare Corporativă și Afaceri Comunitare, Banca Comercială Română, va introduce cele mai interesante instrumente de sprijin ale băncii pentru ONG-uri: servicii financiare dedicate și platforma Bursa Binelui. Atelierul este realizat cu participarea domnului John Soleanicov, CEO și Co-founder al Teach for Romania, care va împărtăși din experiența Teach for Romania în inițierea și construirea de relații cu donatorii corporatiști sau persoane fizice.

2. SERIA ONGLex – RELAȚIILE DE MUNCĂ ÎN ONG-uri

Atelier ONGLex susținut de Bondoc & Asociații în parteneriat cu American Corner din cadrul Bibliotecii Naționale a României

Logo-urile atelierul 2Contract de muncă versus drepturi de autor? Timp de lucru zilnic mai mare de 12 ore? Încadrare pe mai multe proiecte? Cu sprijinul firmelor de avocatură asociate în cadrul programului „Servicii juridice pro bono pentru ONG-urile din România” pe care FDSC îl derulează, urmărim să oferim răspunsuri și soluții concrete pentru problemele juridice a cel puțin 20 de ONG-uri.

3. ONG-uri PRIN SOCIAL MEDIA

Atelier organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Invitat special Google România

Logo-urile atelierul 3Pagini de Facebook, link-uri sponsorizate, campanii AdWords. Mai vechi sau mai noi, modalităţile de comunicare online sunt utile pentru promovarea proiectelor organizaţiilor neguvernamentale. În cadrul atelierului discutăm despre comunităţi online şi rolul lor în susţinerea unui proiect. Ela Moraru (Google România) prezintă cum poate fi folosit programul de granturi Google pentru ONG-uri pentru promovarea unei cauze sociale. Pentru că într-o lume plină de mesaje, e important să te faci remarcat.

4. LEARN INTERNATIONAL!

Atelier susţinut de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP)

Logo-urile atelierul 4Credem în învăţare. Şi mai credem în contextele internaţionale de învăţare, cele care aduc valoare adăugată prin perspective diferite, prin poveşti diferite, prin experienţe diferite. Vă propunem așadar să vorbim despre asta. Despre ce aduce în plus un cadru internaţional, atunci când înveţi. Vă propunem şi un cadru anume: cel oferit de programul Erasmus+, program pe care îl gestionăm în perioada 2014-2020. Şi sperăm ca după acest atelier să plecăm împreună cu mai multe poveşti, cu inspiraţie şi dorinţa de a învăţa în context internaţional, poate chiar prin Erasmus+. Pentru că împreună putem să transformăm România prin învăţare.

Atelierul va găzdui, la final, lansarea proiectului FII VOLUNTAR PENTRU COMUNITATEA TA!, derulat de Asociația pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale și Educaționale CATHARSIS.

5. ORGANIZAȚII CU PRINCIPII

Atelier organizat de către echipa Fondului ONG în România din cadrul Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile

FondONGCe înseamnă respectarea principiilor dezvoltării durabile, egalității de gen și bunei guvernări pentru o organizație neguvernamentală? Ce înseamnă să le aplicăm corect și continuu? Organizațiile care lucrează activ cu aceste principii sunt invitate la o dezbatere asupra conceptelor și aplicării lor practice, în viața de zi cu zi a organizațiilor neguvernamentale. Vom lucra în 3 grupuri, pe baza expertizei și intereselor specifice, și vom dezvolta pentru aceste principii transversale 3 unelte simple prin care orice organizație neguvernamentală își poate verifica și îmbunătăți activitatea de zi cu zi pentru a fi permanent o „organizație cu principii”.

14:00 – 15:00

Prânz

14:00 – 16:00

Atelier: F_M_NISM Cuvântul cu F care naște controverse. Demontăm mituri şi clișee la Festivalul Egalității de Gen!

logo Festivalul Egalitatii de Gen_croppedAtelier susținut de organizațiile membre în Coaliția pentru Egalitate de Gen, formată din 10 organizații neguvernamentale (CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Societatea de Analize Feministe AnA, Asociația pentru Libertate şi Egalitate de Gen – A.L.E.G., Asociația pentru Drepturile Femeilor Rome E-Romnja, Asociația Front, Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen Filia, Asociația EMA, Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP), Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) și Asociația Plural

La ONGFest Coaliția pentru Egalitate de Gen te invită la Festivalul Egalității de Gen, eveniment public organizat pentru prima oară în București, unde dorim să demontăm împreună miturile și clișeele despre feminism într-o serie de ateliere, jocuri și alte evenimente inedite! Inițiem Festivalul cu o discuție despre agenda feministă din ultimii ani și descoperim inițiative, evenimente și evoluții din domeniile de acțiune ale Coaliției, identificăm progresele înregistrate și încercăm să găsim soluții pentru acele zone unde egalitatea de gen rămâne un deziderat. O întâlnire în care abordăm deschis feminismul și beneficiile în plan personal și social, precum și prejudecățile iscate de acest concept.

12:00 – 18:00

Vizite de studiu pentru participanții străini

La ONGFest vor participa și circa 45 de invitați de la organizații neguvernamentale din afara țării. Vineri după-amiază aceștia vor participa la un program de vizite de studiu la organizații din București pentru a schimba idei și experiențe cu colegii din România.

FDSC și-a propus să contribuie la schimbul de experiență și de bune practici între organizațiile neguvernamentale din România și cele din alte țări ale Spațiului Economic European, în cadrul oferit de programul Fondul ONG pe care îl gestionează. Reprezentanți ai organizațiilor din aceste țări vor fi găzduiți timp de o jumătate de zi de către colegi din organizații din România cu profil și interese similare. Ei vor avea astfel ocazia să învețe unii de la alții despre organizațiile lor, precum și despre principalele succese și provocări cu care se confruntă în activitatea lor.

Mulțumim organizațiilor care au acceptat să găzduiască invitații străini:

toate logo-urile

1. ACTIVEWATCH

www.activewatch.ro

2. AGENȚIA DE DEZVOLTARE COMUNITARĂ “ÎMPREUNĂ”

www.agentiaimpreuna.ro

3. APADOR-CH ASOCIAȚIA PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR OMULUI ÎN ROMÂNIA – COMITETUL HELSINKI

www.apador.org

4. ASOCIAȚIA ACCEPT

www.acceptromania.ro

5. ASOCIAȚIA MAI MULT VERDE

www.maimultverde.ro

6. Asociația pentru Tranziție Urbană – ATU

www.atu.org.ro

7. CONCORDIA Romania

www.concordia.or.at/romania

8. Fundația Motivation Romania

www.motivation.ro

9. Fundația Parteneri pentru Dezvoltare Locală – FPDL

www.fpdl.org

10. Fundația Romanian Angel Appeal – RAA

www.raa.ro

11. Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual

www.organizatia-suedeza.ro

12. RISE Project

www.riseproject.ro

13. VOLUM – Federația Organizațiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România

www.federatiavolum.ro