EXPOZANȚI ONGFEST CLUJ-NAPOCA

Festivalul Naţional al Organizaţiilor Neguvernamentale din România | 1 iulie 2017 | Cluj-Napoca

Împachetează cauzele în care crezi și înscrie-te la ONGFest Cluj-Napoca!

 

Pe 1 iulie ONG-uri din toate domeniile sunt invitate să îşi susţină cauzele la Cluj-Napoca, la Civic Break-ul din ONGFest! Să stea de vorbă cu oamenii şi să le spună cum se pot implica, să înceapă conversaţia despre spiritul civic. Tema acestui an, Civic Break, invocă spiritul civic al fiecărui ONG şi cetățean și îl invită într-o excursie printre cauzele prezentate în cadrul festivalului. Ca într-un City Break, vizitatorii vor ieşi din rutina zilnică şi vor avea ocazia să descopere cum au construit ONG-urile o Românie mai bună pentru fiecare. Vor interacționa direct cu organizaţiile participante, vor descoperi ce lucruri noi se întâmplă în țară şi cum se pot implica.

Aflat la a 8-a ediție, evenimentul are loc în acest an în trei orașe: București (17 – 18 iunie), Iași (24 iunie) și Cluj-Napoca (1 iulie), revenind la Cluj după o pauză de 6 ani. Fiecare expozant înscris are la dispoziție un cort în care își poate promova organizația, dar și opțiunea de a-și face cunoscute programele prin organizarea de activități dedicate publicului sau prin organizarea de seminarii, dezbateri sau ateliere interesante, atât pentru vizitatori, cât și pentru sectorul neguvernamental.

Vă invităm să împachetați cauzele în care credeți și să vă alăturați nouă și celor 42 de organizații neguvernamentale în Civic Break-ul de la Cluj-Napoca, pe 1 iulie!

Lista expozanților este disponibilă mai jos.

*** ONGFest are loc la Cluj-Napoca pe 1 iulie 2017, pe strada Potaissa și este organizat la nivel local de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă. Organizator național: Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC). Sponsor principal: Kaufland

Expozanți ONGFest 2017 Cluj-Napoca
CortOrganizație / InstituțieLocalitateWebsiteDespre
n/aFundația pentru Dezvoltarea Societății Civile - FDSCBucureștiwww.fdsc.roFDSC este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata in anul 1994, in cadrul unei initiative a Comisiei Europene. FDSC este o “organizatie pentru organizatii”, care considera ca dezvoltarea sectorului neguvernamental reprezinta in sine un indicator pentru starea comunitatii in care cetatenii traiesc.
n/aEuropuls - Centrul de Expertiză Europeană Bucureștiwww.europuls.roCentrul de Expertiză Europeană EUROPULS este o organizaţie non-guvernamentală înființată în anul 2010 la Bruxelles de un grup de experți români în afaceri europene. Scopul acesteia este acela de a promova procesul de integrare europeană în România dar şi de a contribui la dezvoltarea unui spaţiu public european. Europuls urmăreşte să încurajeze dezbaterile publice pe teme europene prin articole și studii, precum și prin organizarea de dezbateri, ateliere de lucru și conferinţe, printre participanții la aceste evenimente numărându-se comisari europeni, europarlamentari români şi străini, lideri politici, reprezentanți ai societăţii civile, experți şi jurnaliști. Europuls este inițiatorul şi principalul organizator al EUROSFAT, forumul anual dedicat dezbaterilor pe teme europene.
n/aAsociația Vechiul ClujCluj-Napocawww.facebook.com/VechiulClujAsociația Vechiul Cluj, înființată în 2013, este formată din clujeni cu rezultate deosebite în domeniul lor de activitate și pasionați de istoria și cultura județului Cluj. Scopul asociației constă în promovarea culturii, istoriei și a moștenirii clujene pe plan local, național și internațional, contribuind astfel la abordarea durabilă a dezvoltării municipiului Cluj-Napoca și a județului Cluj. De asemenea, își propune descoperirea Clujului și a multiculturalității sale caracteristice prin apelul la istoria municipiului și județului. Ceea ce stă în spatele Clujului de azi este mult prea puțin cunoscut de către publicul larg, situație ce se vrea a fi schimbată prin prezentarea istoriei marcante a acestuia. În consecință, Asociația urmărește valorificarea specificului cultural și istoric al municipiului Cluj-Napoca și al județului Cluj.
1Transylvania Animal CareCluj-NapocaTransylvania Animal Care este prima organizaţie românească de medicină veterinară socială: medicină veterinară pentru animale ale căror proprietari au venituri reduse și pentru organizații de protejare a animalelor. Ştim că o societate umană civilizată îşi respectă animalele, le tratează cu empatie și compasiune şi aplică sterilizarea ca cea mai modernă metodă de control al populaţiei canine şi feline, în detrimentul uciderii în masă, o practică ineficientă, inumană şi costisitoare. Credem că sterilizarea câinilor, în afară de a fi o obligație legală a proprietarilor - e o prioritate naţională, care, respectată şi cultivată constant, va însemna, peste puţini ani, o societate mai civilizată, o comunitate mai sănătoasă şi mai educată, mai puţine animale părăsite, bolnave, maltratate. Asociația noastră a deschis cabinetul veterinar social Transylvania Animal Care – organizat ca societate cu răspundere limitată (SRL) –, cu trei obiective: el urmează să devină o sursă de autofinanţare pe termen lung a activităţii asociaţiei, o sursă de venit pentru membrii echipei aşa încât ei să se poată dedica complet activităţii noastre şi, cel mai important, dorim să ne aflăm la dispoziţia comunităţii permanent şi nu doar în timpul campaniilor medicale care, prin definiţie, sunt temporare şi au loc la intervale neregulate.
2Asociația Cluj Guided ToursCluj-Napocawww.clujguidedtours.ro, https://www.facebook.com/clujguidedtours/Viziunea: Ghidul de turism este un ambasador al țării sale! Cluj Guided Tours vizează creșterea unei comunități de ghizi de turism profesioniști. Misiunea CGT este sintetizată în următoarele direcții:
(1) Creșterea importanței ghidului de turism din România prin respectarea eticii profesionale;
(2) Pregătirea practică a resursei umane competitive prin susținerea unui serviciu coordonat de instruire, pregătire și practică în activitatea ghidului de turism;
(3) Conștientizarea și promovarea patrimoniului turistic în rândul comunității locale, prin prestarea de tururi ghidate gratuite;
(4) Creșterea vizibilității și înțelegerea importanței patrimoniului local în rândul turiștilor prin prestarea de tururi ghidate gratuite (zilnic, in limba engleza, de tip free tour) și contra-cost, în mod profesionist și de calitate.
3Asociația "Broadart"Lelicenihttp://lenjeriidepat-brodarii.ro/broadart/ro; https://www.facebook.com/broadart.hun/Asociația Broadart este una dintre structurile de economie sociala infiintate de catre Fundația Civitas pentru Societatea Civila prin proiectul "Sprijin Integrat Structurilor de Economie Sociala (SISES)", iar activitatea sa este axata pe producția de diferite articole textile, in special brodate, cum sunt: asternuturi (lenjerie) de pat, fete de masă, rochii, genti, tricouri, sacose si alte produse personalizate prin brodare. Misiunea primordiara a asociatiei este valorificarea fortei de munca locale, oferind o oportunitate reala de ocupare pentru persoanele din grupurile vulnerabile. Din cei 6 angajați cu contract de munca individual, 5 sunt persoane apartinand grupurilor vulnerabile din mediul rural.IÎn decursul unei perioade de 3 ani, Asociația a ajuns sa presteze servicii de manufactura la un standard ridicat, prin fabricarea unor genti speciale, multifunctionale, pentru export în occident. Asociația este prezenta pe piata cu numeroase produse de creatie proprie care vizeaza toate generatiile si care sunt valorificate in magazinul propriu din localitatea Miercurea-Ciuc, in magazinele partenerilor nostri si prin participare la diferite targuri si evenimente.
4Asociația pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale - ASDRsat Dezmir, com. Apahidawww.asdr.roÎncă de la înființare, din 2005, ASDR sprijină dezvoltarea rurală prin proiecte menite să reînvie şi să aducă în actualitate tradiţiile, obiceiurile şi îndeletnicirile vechi ale satului.
Activități principale:
1. Revitalizare meșteșuguri: ASDR a reușit, pas cu pas, sa amenajeze în satul Dezmir un atelier meșteșugăresc (țesut, olărit, pictură, cusătură manuală, lucru cu mărgele), prin intermediul unor proiecte cu finanțare europeană (POSDRU), finanțare privată (Fundația World Vision și donatori individuali) și cu sprijinul primăriei Apahida.
2. Reînviere tradiții: reprezentaţia cu piesa religioasă „Viflaim”; Organizarea unor șezători în atelierul ASDR.
3. Educare: organizare concursuri pentru elevi „Obicei tradițional din satul neu”; Școlari la atelier în săptămâna ”Școala Altfel”; Organizare ”Tabere de creație meșteșugărească și de relaxare prin joc”. Proiectul ”Modernizăm trecutul!” (2017, cofinanțat de Electrica s.a.) oferă un sistem integrat de instruire in domeniile: modele tradiționale, design vestimentar, cusătură manuală tradițională, instruire și consultanță antreprenorială. Proiectul „Promovarea și învățarea tehnicilor tradiționale de țesut, olărit și pictură pe lemn” (2017 – cofinanțat de AFCN) se adresează școlilor, oferind elevilor din clasele 1 – 8 și cadrelor didactice posibilitatea de a participa la ateliere de lucru, șezători și tabere - organizate la Atelierul de Meșteșuguri ASDR Dezmir. În perioada 2010-2015 ASDR a susținut 25 de serii de cursuri de instruire antreprenorială în sate din regiunile NV, Centru și NE (proiecte POSDRU).
4. Promovare sat și bucătărie tradițională prin: editarea și tipărirea de materiale legate de sat (albumul cu poze vechi “Dezmirul tradiţional în fotografii”, „Culegere de rețete din bucătăria transilvană”, broșura ”Tabere de creație meșteșugărească și de relaxare prin joc”), susținere cursuri de bucătari cu accent pe bucătăria tradițională (proiecte Phare și POSDRU); participări la târguri; sărbătorirea la Dezmir, în fiecare an, a Zilei Mondiale a Femeii din Mediul Rural (15 octombrie).
5Asociația Interculturală de TradițiiBucureștiwww.drumullung.roViziunea AIT: Protejarea patrimoniului cultural național și internațional, material și imaterial; Misiunea AIT: Scopul asociației noastre îl reprezintă promovarea valorilor culturale, spirituale, naționale și internaționale, promovarea ideilor, proiectelor, conceptelor și persoanelor care au un puternic impact în plan social, comunitar și spiritual, educarea cetățenilor în domeniul etnografiei, folclorului, dansului, precum și crearea unui cadru propice schimbului de cunoștințe și informații sociale cu caracter cultural – educativ între cetățenii români și cetățenii altor țări. Motivația AIT: ” Ultimii săteni din Europa supraviețuiesc în România. Este un concept în sine – satul viu. Proiectul nostru își propune să îl sprijine. Când moare ultimul țăran, moare și specia umană. – a spus Petre Țuțea. De ce sunt importante satele vii? Pentru că de acolo a pornește totul. Nu țăranii au nevoie de noi, ci noi avem nevoie de ei! În societatea noastră falită sub aspect moral, satele tradiționale constituie puncte de referință perene, fântâni spirituale, locuri în care putem să recalibrăm sufletele noastre, precum o busolă care indică adevăratul nord. Această comoară este mai valoroasă decât aurul. Oferă hrană spirituală celor care o apreciază. De aceea există proiectul proiectul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, inițiat în 2010 și ajuns acum la cea de-a opta ediție.
6Asociația Firul AriadneiFlorestiPromovăm și susţinem valorile culturale, tradiţionale, artistice și de creaţie prin derularea de programe, evenimente ce implică activități artistice, de meșteșug tradițional, educativ-recreative și de sănătate. Conștientizarea societății asupra necesității implicării în acțiuni cu caracter ecologic, de promovare a unei vieți sănătoase în rândul persoanelor tinere. Activități: organizarea Festivalului ”Traista cu povesti”; susținerea de programe educative: ateliere de reciclare creativă, șezători culturale, tabără de vară la Muzeul Etnografic al Transilvaniei etc.
7Asociația ActivTimișoarawww.activ.org.roMisiune: Sprijinirea copiilor, tinerilor, adulților și vârstnicilor pentru dobândirea unei stări optime de sănătate, pentru a face față și a depăși situațiile problematice cu care se confruntă și pentru a participa activ în viața comunității. Beneficiari principali: Copiii supraponderali și obezi cu următoarele probleme asociate: osoase și musculare (carențe de dezvoltare sau în urma accidentelor), diabet de tip 2, tulburări de vorbire, adicție de jocuri video, adicție de substanțe sau tulburări de comportament. Activități: Campanii de prevenție și conștientizare a populației față de implicațiile obezității, în special a celei infantile, la nivel individual și comunitar. Evenimente sportive pentru promovarea diverselor forme de activitate fizică ca factor esențial în obținerea unei stări bune de sănătate. Activități de grup pentru a realiza o bună autocunoaștere și dezvoltare personală prin învățare experiențială.
8Slow Food TurdaTurda
9Asociația Scoala mamei JuniorTimișoarawww.mamicafarafrica.roAsociația Școala mamei Junior este o asociație non profit din Timișoara, care oferă servicii femeilor însărcinate, viitorilor părinți, proaspeților părinți, familiilor, în general, dar și ore gratuite de hidroterapie copiilor cu dizabilități din județul Timiș. O echipă de oameni cu suflet, compusă din medici generaliști, pediatri, kinetoterapeuți, fiziokinetoterapeuți, psihologi, pshihopedagogi, psihoterapeuți, psihiatri și traineri sunt alături de voi din primele clipe când aflați că în viața voastră va apărea un copil, până când acesta crește mare și ajunge la grădiniță. Dr. Ioana Vârtosu, fondatoarea acestei asociații, mămică la rândul ei, a inițiat acest proiect și din nevoia ei personală de a interacționa cu cât mai multe mămici. Până în prezent ne-am adresat la peste 7.500 cupluri din toată țara prin intermediul cursurilor prenatale și de puericultură în sală și unui număr de peste 200.000 de părinți din mediul online. Aproape 300 de copii cu dizabilități beneficiază azi de ore gratuie de hidroterapie saptămânal.
10Organizația Creștină Something NewCluj-Napocasomething-new.roOrganizația Creștină „Something New” este o asociație fără scop lucrativ, cu personalitate apolitică, având sediul în Cluj-Napoca, str.Paris, nr. 36, urmărind obiective dihotomice. Programul oferit reprezintă o formă de suport activ acordat copiilor ce provin din familii defavorizate, a căror venituri sunt insuficiente pentru acoperirea nevoilor minime, spațiul de locuit și condițiile de igienă fiind necorespunzătoare creșterii și îngrijirii copiilor.
Organizaţia funcţionează din data de 05.04.2013 si are ca și scop principal dezvoltarea educațională, artistică și culturală a copiilor care provin din familii defavorizate din cauza sărăciei. Obiective: *promovarea educației în rândul copiilor, *reintegrarea în societate a unor copii/părinți aflaţi în situaţie de excluziune socială, *socializarea prin programe adaptate nevoilor beneficiarului. Beneficiari: 20 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani, proveniți din diferite școli din Cluj Napoca; 40 de voluntari de la diferite universități din Cluj-Napoca. Proiecte în derulare: *Centrul de Zi ”Something New”, *”Remix Culture- Școala Culturală Smart Kids ”, ediția IV, *Sustin voluntariatul. Organizația desfășoară activități: educaționale, artistice, culturale, și de dezvoltarea deprinderilor de viață independentă.
11Fundația SVASTABucureștiwww.svasta.orgFundația SVASTA, conform devizei sale ”alături de tine pe drumul spre școală”, desfășoară de peste 10 ani proiecte destinate sprijinirii copiilor și tinerilor, doritori să învețe, dar îngreunați în drumul lor spre școală de dificultăți materiale. Peste 400 de elevi și studenți, numeroși dintre aceștia din Cluj și județele învecinate, au primit sau primesc din partea Fundației SVASTA, o bursă de studii care le permite să-și finalizeze cu succes studiile. Începând din anul 2015, Fundația SVASTA realizează un proiect intitulat ”Singur spre școală” prin care sunt sprijiniți copiii și tinerii a căror părinți se află în detenție.
12Asociația Lumea ca LumeaCluj-Napocahttp://lumeacalumea.ro/Asociația Lumea ca Lumea a luat ființă în anul 2014 la inițiativa unor tineri dornici de schimbare. Viziunea acestora a fost și este „să creăm o lume...în care fiecare dintre noi se acceptă pe sine însuși, pe ceilalți și lumea care ne înconjoară”, iar Misiunea „ca împreună să construim și să dezvoltăm o lumea în care SCHIMBAREA ÎNCEPE CU TINE”.
În prezent, asociația are în derulare două proiecte. Primul proiect, Centrul de Consiliere Lumea ca Lumea, are în vedere sprijinirea copiilor și adulților care au suferit în urma unui abuz, indiferent de forma acestuia. Sprijinul oferit constă în consiliere socială, consiliere psihologică (individuală și de grup) și consiliere juridică.
Cel de al doilea proiect Rădăcini. Udate. La timp. se desfășoară în parteneriat cu Asociația Alfa Grup. Prin acest proiect, peste 300 de copii și tineri din Centrele de Plasament și Casele de Tip Familial din Județul Cluj, copii abandonați în spitale, copii și tineri care provin din zone defavorizate, primesc sprijin prin educație nonformală, psihoterapie individuală și de grup, kinetoterapie, ateliere de dezvoltare personală, terapie prin artă, consiliere în vederea integrării sociale pentru copii care părăsesc Centrele de Plasament, etc.
13Fundația HEKS / EPER RomaniaCluj-Napocain constructieThe Foundation’s mission is to support people from Romania who are in need of social and economic help. HEKS/EPER Romania Foundation takes a commitment in respecting justice, peace and the integrity of the creation. All people have the right to live their lives in conditions of safety, dignity and free from all forms of oppression. The HEKS/EPER Christian values suppose respect for people of all cultures and religions. HEKS/EPER helps people in need, regardless of race or religion. Objectives: Cooperation:
Representing HEKS-EPER Switzerland in the cooperation with Romanian and international partners to improve the standard of living of vulnerable social groups, enabling access into the social system. Assisting: Assisting and supporting economic and social development in rural and urban Romania. Monitoring: Assuring good implementation of projects. Advocacy: Striving on regional and national level for systemic changes to the benefit of vulnerable social groups.
14Fundația Missio Link InternationalTimișoarawww.mli.roConditiile în care s-a născut un copil nu este o scuză pentru a refuza unui copil dreptul de bază la asistentă medicală, educatie, hrană, protectie fată de abuz si exploatare. Serviciile noastre sociale pentru copii si tineri în situatii de risc adesează aceste aspecte critice ale asistentei sociale în România. Fundația Missio Link International (MLI) serveste totii copiii si tinerii în situatii de risc, indiferent de religie sau etnie. Cu sprijinul comunitătii locale si al partenerilor internationali, si in parteneriat cu agentiile publice, MLI_SPER este hotărât să adreseze nevoile materiale si spirituale ale categoriilor cele mai defavorizate din Romania, copii in situatii de risc, tineri proveniti din institutiile de protectie a copilului, familiile sărace. Prin programele si serviciile oferite urmărim recăstigarea stimei de sine distruse prin abuz, neglijare si exploatare a acesteor categorii marginalizate, si accesul la educatie. Viziune MLI-SPER :, vom putea inrerupe ciclul sărăciei, a abuzului si exploatării, si vom putea avea o societate in care toti au sanse egale, indiferent de circumstantele in care s-a născut, de rasă, religie sau etnie. Numai prin recastigarea stimei de sine si printr-o educatie bazata pe principii si valori.
15Asociația HANDICOPECluj-Napocawww.handicope.roAsociaţia Handicope este o organizatie infiintata de un grup de tineri cu deficienţe , care şi-au propus ca , pornind de la experienţa proprie a dizabilităţii, să militeze pentru o incluziune socială cât mai reală a celor ca ei. Misiunea Asociaţiei HANDICOPE este de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor cu dizabilităţi şi va reuşi acest lucru prin mobilizarea de oameni și resurse în proiecte cu impact susținut, care pot provoca o schimbare în cadrul comunității din care face parte şi persoana cu deficienţe. Asociaţia Handicope derulează în prezent grupuri de suport, ateliere de terapie ocupationala /creare a unor obiecte handmade, activități de consiliere și asistență psiho-socială, de socializare și ieșiri în comunitate.
16Asociația Psihologilor Profesioniști din RomâniaIasiwww.apsipro.roAsociaţia îşi propune ca scop susţinerea şi promovarea dezvoltării psihologiei ca ştiinţă şi profesie, în beneficiul societăţii. Viziunea: Sa utilizam psihologia in beneficiul societatii si pentru imbunatatirea vietii oamenilor. Misiunea: Sa devenim un punct de reper din punct de vedere profesional pentru psihologii din Romania
17-18Kaufland România
19Societatea Română de CancerCluj-Napocawww.srcorg.roMisiune: Societetea Romana de Cancer lupta impotriva cancerului prin activitati de prevenire (promovarea stilului de viata sanatos), depistare precoce (promovarea programelor de screening), asigurarea serviciilor de suport pentru persoanele bolnave de cancer si familiile acestora si militeaza pentru drepturile pacientilor cu cancer (advocacy). Beneficiari: - populatie generala cu un focus special asupra tinerilor (activitatile de promovare a stilului de viata sanatos), - femei (promovarea programului de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uetrin si mamar), - persoane bolnave de cancer si familiile acestora (serviciile de suport), -decidenti (activitatile de advocacy).
20Fundația EstuarCluj-Napocawww.estuar.orgFundația Estuar este o organizatie la nivel national cu activitate in domeniul sanatatii mintale in 4 localitati Bucuersti, Ploiesti, Giurgiu si Cluj-Napoca. Misiunea Fundatiei Estuar este de a oferi optiuni sociale si alternative adultilor cu probleme de sanatate mintala, pentru reintegrarea lor in comunitatea romaneasca. Fundația Estuar este prima organizatie din Romania care a creat pentru adultii cu probleme de sanatate mintala o retea de servicii de ingrijiri comunitare.
21Asociația SOS InfertilitateaBucureștiwww.sosinfertilitatea.roMisiunea Asociației SOS Infertilitatea este aceea de a oferi suport, consiliere și informație tuturor celor afectați de infertilitate și de a le reprezenta interesele la nivel social și politic, desfășurând acțiuni și proiecte în domeniul reproducerii umane asistate medical și în cel al adopției.
22Asociația 11evenCluj-Napocawww.11even.roImplementăm o serie de programe care au ca temă educația și dezvoltarea personală, și organizăm evenimente de promovare a sportului de masă. Unul din principalele programe al asociației este „Creatori de Viitor”, program care-și propune să reunească o comunitate activă și dinamică a tinerilor cu rezultate deosebite din România, dar nu numai (www.creatorideviitor.ro). Până în prezent peste 250 de liceeni cu performanțe deosebite din România și Moldova au luat parte în programul Creatori de viior. Cel de-al doilea program important derulat de asociația noastră se numește Bucurie în Mișcare (www.bucurieinmiscare.ro / www.bucurieinmiscare.md). Bucurie in Mișcare este un proiect de promovare a sportului și mișcării în comunitate, demarat în anul 2012. De atunci, și până în prezent, proiectul a fost implementat în peste 25 de orașe din România și în Chișinău, Moldova, reunind zeci de mii de participanți. Bucurie în Mișcare este un spațiu care integrează idei de jocuri și metode simple de a face mișcare, menite să-i ajute pe participanți să se inspire și să aleagă mișcarea zi de zi, într-o lume invadată de tehnologie. Bucurie în Mișcare își propune să aducă împreună copii și părinții, tineri care împărtășesc aceleași pasiuni, într-un eveniment viu, extrem de ofertant. Bucurie în Mișcare este și o platformă de promovare a unor cauze sociale și comunitare. Un alt proiect pe care-l implementăm din 2011 este 11even Experiences (www.elevenevents.ro). Peste 500 de speakeri au luat parte la evenimentele noastre, derulate până în prezent în 17 orașe din țară și în Chișinău. Cu ocazia acestor evenimente au fost sprijinite peste 30 de cauze sociale din diverse domenii.

23Beard BrothersCluj-Napocabeard-brothers.roSuntem o asociație de bărboși ce are ca și rol principal schimbarea de mentalități. La baza echipei stă spiritul de inițiativă, de el folosindu-ne pentru a găsi soluții la probleme atât noi, cât și vechi, în comunitățile din care facem parte.
24Asociația Dreams for LifeCluj-Napocawww.dreamsforlife.roDreams for Life este o asociație care a fost înființata in 2011 in Cluj-Napoca. Misiunea Dreams for Life este de a-i susține pe oameni să-și descopere și urmeze scopul suprem al vieții, fiind în conexiune profundă cu natura și trăind în echilibru în comunități sustenabile. Direcția noastră de lucru este dezvoltarea omului. Pentru atingerea misiunii noastre, dezvoltarea omului se produce cu și prin natura și cu și pentru comunitate. Dreams for Life oferă programe și activități educaționale și experiențiale care se adresează cunoașterii de sine autentice și a descoperirii scopului suprem personal. Acțiunile noastre se centrează pe împuternicirea celor implicați, pentru trăi în autenticitate și în acord cu scopului suprem personal. Programele și activitățile noastre pot fi de scurtă durată (1-2 zile) sau pe pot întinde pe perioade mai lungi (2-4 luni). Printre practicile noastre se numără: Călătoria Eroului, Rituri de trecere, Calea Consiliului, Activități atmosferice și experiențiale, Explorare personală prin explorarea naturii, Serviciul comunității, Ceremonii etc. De asemenea organizăm evenimente de informare, prezentări, discuții tematice, expoziții etc.
25Consiliul Tineretului din RomâniaBucureștiwww.ctr.roConsiliul Tineretului din România este federația care reprezintă tinerii și organizațiile de tineret la nivel național și internațional. Scopul CTR este de a acționa pentru apărarea și promovarea drepturilor tinerilor români din țară și din străinatate, precum și în vederea creșterii participării active a acestora la viața comunităților lor. CTR sprijină și susține interesele comune ale membrilor săi la nivel local, regional, național, european și internațional.
26The Da Vinci SystemTurdaThedavincisystem.euO comunitate pentru cei care nu se mulțumesc cu puțin. Angrenați într-un proces de dezvoltare pozitiv, membrii noștri, Davincerii, înțeleg că succesul este condiționat de efort. Asociația The Da Vinci System este un organism menit să direcționate acel efort prin construirea de meta-competențe, formarea gândirii şi cultivarea pasiunilor productive. Tocmai pentru că ziua de mâine e imprevizibilă misiunea noastră este să formăm oameni care fac față oricărui mediu, care se adaptează! #CroitPentruHaos
27Fundația Culturală de pe langă Biblioteca Gheorghe Șincai Oradeahttp://Fundațiaculturalaabibliotecii.blogspot.roDe la infiintare a dorit sa promoveze si sa mediatizeze imaginea bibliotecii si conditia profesiunii de bibliotecar ,contribuind si in felul acesta la prezenta activa si benefica a institutiei in peisajul socio-cultural. Obiective- transformarea bibliotecilor in centre de informare ale comunitatii ,sa sustina educatia permanenta a adultilor,sa contribuie la integrarea sociala a categoriilor sociale defavorizate.

28Centrul de Resurse pentru ComunitateCluj-Napocahttp://crc-cluj.org/CENTRUL DE RESURSE PENTRU COMUNITATE este o organizatie non-guvernamentala, nepatrimoniala si apolitica infiintata in anul 2009, in Cluj-Napoca, Romania. In prezent Asociația are 11 membri, toti cu experienta in munca cu tinerii, interes comun ce motiveaza colaborarea in cadrul asociatiei. Membrii s-au asociat in scopul sustinerii activitatilor din sfera asistentei sociale, educatiei si culturii. Unul din interesele noastre principale este promovarea tinerilor si sprijinirea acestora pentru a-si dezvolta acele cunostinte si abilitati care sa ii ajute in procesul de dezvoltare personala. In acest scop Asociația organizeaza, singura sau in colaborare, dezbateri, conferinte, ateliere, traininguri, expozitii, tabere precum si alte activitati specifice pentru a promova in tara si strainatate eforturile si capacitatile tinerilor, prin realizarea si editarea de filme, brosuri, afise, programe informatice si alte materiale. În ultimii cinci ani organizatia s-a concentrat pe activități dedicate comunităților extrem de sărace, excluse social și victime ale discriminării, precum romii deportați și comunitatea de la marginea orașului Cluj-Napoca, Pata Rât (groapa de gunoi). In activitatile adresate copiilor si adolescentilor din comunitati dezavantajate sunt folosite metode precum teatrul oprimatilor (teatru forum, teatru imagine), photo voice, teatru senzorial labirint care a fost aplicat si in munca cu elevii de la Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Cluj. Asociația deruleaza spectacole de Teatru Senzorial Labirint in diverse festivaluri si locatii culturale incepand cu anul 2013. Totodata a implementat 3 proiecte finantate prin programul Tineret in Actiune adresate tinerilor defavorizati din mediul rural, un proiect Erasmus Plus adresat lucratorilor de tineret si un proiect pe fonduri norvegiene adresat supravietuitorilor romi. Anul acesta deruleaza pe o perioada de 10 luni un proiect finantat Erasmus + "Serviciul European de Voluntariat" prin intermediul caruia va gazdui 3 voluntari din 3 tari ale Uniunii Europene.
29Asociația Informală a Vocilor pentru IncluziuneCluj-Napocawww.aivicluj.orgAIVIcluj este o asociatie fondata in mai 2016, dupa ce a activat anterior timp de doi ani ca grup informal de initiativa. Cele mai de pret notiuni pe care Asociația le sustine si le promoveaza sunt egalitatea de sanse, accesul la o educatie diversa si multiculturala, precum si implicarea civica sub forma voluntariatului. In prezent, AIVI are un numar de peste 90 de voluntari, multi dintre ei de diverse nationalitati, etnii si religii. Organizeaza, din 2014, programul ConvoClub @ Cluj, in cadrul carora cei interesati pot invata sau exersa nu mai putin de 25 de limbi straine prin metode non-formale, si din aceasta toamna va incepe parteneriate cu mai multe institutii in cadrul unor proiecte educationale multilaterale. De asemenea, in luna iunie se va lansa Media Hub, un concept de revista, post de radio si canal YouTube in care voluntarii se exprima liber si trateaza subiecte legate de incluziunea sociala si diversitatea culturala. La AIVI, toti suntem voluntari si dorim sa implicam un numar cat mai mare de beneficiari in actiunile noastre si sa ne extindem, pe viitor, conceptele educationale de succes in intreaga tara.
30Colegiul PaciențilorBucureștiwww.colegiulpacientilor.orgSuntem o asociație de pacienți cu peste 5000 de membri, fondată în anul 2015, care și-a propus să identifice și să monitorizeze rezolvarea de către instituțiile abilitate a problemelor cu care se confruntă cetățenii în accesarea serviciilor medicale și a beneficiilor legate de sănătate. Contribuim activ cu propuneri și soluții alternative la politicile de sănătate publică. Puteți afla mai multe despre noi accesând site-ul www.colegiulpacientilor.org sau www.facebook.com/colegiulpacientilor.
31Pro Vobis - Centrul Național de Resurse pentru VoluntariatCluj-Napocawww.provobis.roMisiunea PRO VOBIS este de a dezvolta voluntariatul prin activitati de instruire, consultanta, cercetare si facilitarea colaborarii tuturor factorilor interesati si de a promova voluntariatul in Romania ca resursa viabila si de neinlocuit in solutionarea problemelor cu care se confrunta societatea. Viziunea noastra este cea a unei societati romanesti in care fiecare persoana isi aduce in mod voluntar contributia la dezvoltarea comunitatii in care traieste, fie oferindu-si timpul, cunostintele, energia, deprinderile, talentele sau experienta, fie sprijinind financiar initiativele voluntare din cadrul comunitatii. Visam la o societate in care implicarea intr-o activitate de voluntariat in beneficiul comunitatii reprezinta o parte acceptata si apreciata a existentei fiecarei persoane si in armonie cu celelalte angajamente ale sale fata de familie, educatie, munca si recreere. Pro Vobis lucreaza cu mai multe categorii de beneficiari care doresc sa sprijine sau sa dezvolte voluntariatul: organizatii si institutii publice, practicieni, companii, mass-media si publicul larg. Pro Vobis are peste 20 de ani de experienta in instruire, consultanta, facilitarea de colaborari si organizarea de campanii si evenimente pentru sute de ONG-uri din intreaga tara interesate sa implice eficient voluntari in activitatile lor. In ultimii 15 ani, echipa noastra a oferit training si consultanta unui numar de peste 200 de organizatii si institutii din tara, in special in managementul voluntarilor si al programelor de voluntariat.
32Fundația Civitas pentru Societatea CivilăCluj-Napoca
33Asociația Liga Drepturilor Omului și Lupta Împotriva Corupției din JustițieCluj-NapocaScopul Asociatiei "Liga Drepturilor Omului si Lupta Impotriva Coruptiei din Justitie" este, in principal, de a informa cetatenii cu privire la drepturile lor si de a-i ajuta, inclusiv in justitie pentru obtinerea acestor drepturi, combaterea discriminarii de orice natura, protectia mediului, etc.
34Ministerul Consultării Publice și Dialogului SocialBucurești
35Centrul Europe Direct Transilvania de Nord, ADR Nord-VestCluj-Napocaeuropedirect.nord-vest.roCentrul Regional Europe Direct Transilvania de Nord a obţinut pentru cel de-al 10-lea an consecutiv finanţare din parte Comisiei Europeană, pentru un plan de acţiune care se va desfăşura sub sloganul „10 ani de Uniunea Europeană: Transilvania de Nord before&after”.
Centrul este un proiect al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, pe care îl implementăm începând cu anul 2008, iar bugetul proiectului pentru 2017 este de 23.450 euro. Pentru anul 2017, evenimentele Centrului vor fi mai concentrate pe cei 10 ani de Uniunea Europeană şi efectele reale a apartenenţei în marea familie a Europei asupra comunităţii regionale.
36Asociația Apulum ForumAlba Iuliawww.forumapulum.roCe vrem să facem? Să contribuim activ la dezvoltarea societății civile și a instituțiilor acesteia. Să creăm proiecte care să contribuie la creșterea nivelului de educație civică și culturală a cetățenilor. Să promovăm libera exprimare și accesul liber la informație. Să încurajăm participarea cetățenilor și a societății civile în procesul de luare a deciziilor de interes public și comunitar. Să îmbunătățim transparența în deciziile autorităților publice. Adunăm în jurul nostru oameni din domenii diferite, cu experiențe de viață variate, dar care lucrează împreună pentru a găsi noi moduri de a-i implica pe cei din jur în viața localității din care fac parte.
37Asociația pentru Relatii ComunitareCluj-Napocawww.arcromania.roARC activeaza de 16 ani in domeniul mobilizarii de resurse din comunitate. Misiunea noastra este sa sustinem mobilizarea resurselor in comunitatile din Romania. La ARC avem raspunsul la cateva intrebari si mai ales punem tot timpul acele intrebari relevante pentru a afla raspunsul bun. Cum sa atrag donatori si voluntari? Cum sa dau resurse in comunitate? Cum sa facem pentru a avea un comportament constant al donatorilor si a creste cultura implicarii in Romania? Programe ARC: Programe pentru organizatii: Conferinta Nationala de Fundraising; Punti pentru resurse; Consultanta; Debit Direct & SMS/Programe pentru companii: Evaluare&Benchmarking; Consultanta; Auditare&brokering; Gala Oameni pentru Oameni/ Programe pentru cetateni: Fundatii comunitare; Prevederea 2%; YouthBank. Grupruri tinta: Fundaţii comunitare/fonduri locale; Organizaţii neguvernamentale interesate de îmbunătăţirea relatiilor cu comunitatea şi a activitatii de atragere de fonduri; Donatori individuali; Firme implicate social şi fundaţii ale companiilor; Factori de decizie politica si legislativa.
38ProFest - un festival al cunoaşteriiBucureștiwww.profest.net"ProFest – un festival al cunoașterii" va aduna o sută de activități în 10 spatii de lucru. Scopul acestora este de a oferi participanților la festival diverse modele de implicare civică activă, ocazia de a cunoaște și a face schimb de idei cu alți oameni, dar și de a se dezvolta în cadrul atelierelor de lucru nonformale. Cele 10 teme sunt: Educație și Metode Nonformale, Creație, Europa și Diaspora, Jurnalism/Investigație, Digital, Transparență, Sănătate, Ecologie, Antreprenoriat și Juridic.
39Asociația Efectul FlutureCluj-Napocade-clic.rode-clic.ro este o comunitate care folosește noile tehnologii realizând campanii atât online cât și offline. Împreună spunem DA sau NU mersului societății în care trăim, construind campanii prin care întărim democrația și amendăm derapajele. Ne reunim în jurul problemelor de interes real, susținem o comunicare concisă, dar eficientă și vizăm factorii de decizie responsabili. Susținem utilizarea eficientă a instrumentelor de presiune online pentru ca vocea celor mulți să conteze acolo unde lobby-ul partidelor sau al corporațiilor se face cel mai intens resimțit și aduce prejudicii democrației.
40Cooperativa Miere de CâmpieSicwww.mieredecampie.roMisiunea Cooperativei Miere de Campie este de a sprijini apicultorii ce dețin stupine mici și medii pentru a-și dezvolta facilități de producție și a-și asigura venituri constante și echitabile din activitatea întreprinsă. Viziune: Crearea unei platforme care să susțină apicultura sustenabilă și dezvoltarea comunităților locale din Valea Someșului.
41Asociația Grădina de plante medicinale din ArdealLocodeniwww.naturalherbs.roAsociația Grădina de plante edicinale din Ardeal are ca scop îndeplinirea unui interes comunitar nepatrimonial constând în sprijinirea și promovarea cultivării, colectării și procesării sustenabile a plantelor medicinale și aromatice, care a fost înființată în cadrul proiectului Integrarea socială a persoanelor defavorizate din mediul rural prin colectarea și procesarea sustenabilă a plantelor medicinale și aromatice, implementat de către Fundația Civitas, și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Principalele obiective ale asociației: promovarea și facilitarea agriculturii sustenabile, contribuind astfel la protectia mediului înconjurător si la dezvoltarea durabilă; promovarea și punerea în valoare a patrimoniului imaterial ardelenesc (în domeniul gastronomiei tradiționale, a medicinei populare etc.), prin revitalizarea tradițiilor cu privire la utilizarea plantelor medicinale și aromatice; dezvoltarea unor programe pentru membrii asociației, respective pentru diferite categorii sociale (elevi, femei, șomeri, rromi, etc.), punându-se accent pe integrarea socială a persoanelor din grupurile sociale dezavantajate.
42Asociația TextiliaSicwww.textilia.roAsociatia Textilia a pus bazele unei Structuri de Economie Sociala si isi propune integrarea pe piata muncii a persoanelor care apartin unor grupuri vulnerabile, care se confrunta cu dificultati in a gasi un loc de munca, prin dezvoltarea unei activitati generatoare de venituri in domeniul mestesugurilor (tesaturi, croieli, broderii). Principalul obiectiv al unitatii este de crearea si mentinerea locurilor de munca in zona rurala. Toti angajatii au participat la cursuri de calificare in diferite domenii, pentru a se putea integra pe piata muncii. Acestia au urmat cursuri de calificare profesionala de tesator manual, croitor. In urma investitiilor facute sub forma cursurilor de calificare pentru echipa care lucreaza in cadrul SES rezulta produse si servicii de o calitate ridicata. In acelasi timp se urmareste promovarea mestesugurilor traditionale si a produselor realizate in Romania. In cadrul Societatii de Economie Sociale înfiintate sunt dezvoltate diferite produse de tesatura, croitorie, broderie unicate.

Înscrierile pentru ONGFest Cluj-Napoca s-au finalizat. 42 de organizații neguvernamentale din România participă în calitate de expozanți.

Expozanții pot fi: asociații, fundații, cooperative, case de ajutor reciproc (CAR-uri, CARP-uri), grupuri civice neînregistrate, cu sediul în România, care asigură respectul pentru diversitate, pentru valorile democratice şi drepturile omului și sunt independente politic (organizarea, conducerea și administrarea nu se află sub influența unui partid politic).

Informații utile pentru înscriere:

Detalii: Persoană de contact Adrian Popa, coordonator local ONGFest Cluj-Napoca – 0748.116.392 | adrian.popa(@)civitas.ro

Pentru 10 organizații care participă la ONGFest Cluj-Napoca și au sediul la o distanță de peste 60 km de Cluj-Napoca, organizatorii vor acoperi cheltuieli de transport și cazare prin Programul de sprijin ONGFest 2017, astfel:
• transport în limita a max. 320 lei/organizație
• cazare în cameră dublă pentru 2 pers./organizație, pentru nopțile de 30 iunie/1 iulie și 1/2 iulie

Selecția celor 10 organizații se va efectua pe principiul primul venit-primul servit: primele 10 organizații din țară care s-au înscris la ONGFest Cluj-Napoca, au solicitat includerea în Programul de sprijin ONGFest 2017 prin completarea formularului dedicat cel târziu până la data de 23 iunie 2017 și au întrunit criteriile menționate mai sus, vor intra automat în Programul de sprijin ONGFest 2017, urmând a primi ulterior de la organizatori o confirmare și detalii suplimentare.

Important: Formularul de solicitare a includerii în Programul de sprijin ONGFest 2017 va fi închis automat odată ce a fost completat de primele 15 organizații. Ultimele 5 organizații care au completat formularul vor intra pe lista de rezervă și vor fi contactate de organizatori în cazul în care există retrageri din program.